Jette Ellgaard: Svenskehusene

Svenskehusene

Jette Ellgaard

08.12.2017-19.12.2017

Svenskehusene er et videoværk skabt af Jette Ellgaard under et ophold på Bornholm i efteråret 2017. Ellgaard arbejder i sin kunst med at levendegøre historie og samfundsforhold for herigennem at forholde sig involverende og analyserende til almengyldige emner som tid, slægt og identitet. Med afsæt i et fotografi og en familiær erindring udfoldes historien om, hvordan Danmark svigtede bornholmerne i befrielsesdagene i 1945, hvor øen blev bombet, besat af russerne og dermed fanget i et krigspolitisk spil om Østersøen. Værket sætter fokuspå de 300 huse, som Sverige gav bornholmerne efter bombardementerne, – i en tid, hvor mange bornholmere ønskede at være svenske fremfor danske.

Svenskehusene forbinder personlige erindringer, smalfilmsoptagelser og historiske dokumenter fra Ø-arkivet i Rønne. Værket giver både et personligt, lokalhistorisk og almengyldigt perspektiv til et specifikt nedslag i vores samfundshistorie. En del af Danmarks historie, som mange danskere ikke kender til.

Jette Ellgaard er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi og Det Kgl. Danske Kunstakademi og arbejder med foto, tekst og videoinstallation. Ellgaard bor i København, men hendes kunstneriske undersøgelser omhandler ofte landbokulturen og steder i Vestjylland, hvor hun er vokset op. Hendes kunst er oftest poetiske lyd/billede-collager, stedsspecifikke fortællinger med den subjektive erindring, kulturhistorien og historieudlægning som omdrejningspunkt. Se mere information påwww.jetteellgaard.dk

Tak til Ø-arkivet, Bornholms Museum og Erik Grønvang Nielsen for udlån af arkivmateriale. Tak til Anna Margrethe, Jan og Inge fra Sveasvej i Rønne for at vise de historiske huse frem.