Poul Jupont: Unfinished business (a selection)

Unfinished business (a selection)

Poul Jupont

02-10.2015-10.10.2015

Dialog mellem to billedkunstnere, søn og mor: Poul Jupont (1956) og kunstnerens moder Anni Jensen (1922 – 2000).

Poul Jupont’s viderebearbejdelse af moderens ungdomstegninger fra 1930’erne.

Ideen er at samle de – indtil videre – 55 collager/modifikationer til en bog, hvor Poul Jupont blandt andet vil undersøge hvad som forbinder os ud over blodets bånd og stiller en række spørgsmål: Hvad gør vi med det vi efterlader? Hvad er moralsk muligt og tilladt? Kan man lukke noget usagt? Hvad sker der når man bearbejder noget ukomplet?

”Da min mor, Anni Jensen, døde oktober 2000, ventede et stort oprydningsarbejde forude. Jeg vidste godt at hun havde lavet meget kunst, mest i form af tegninger, collager, illustrationer og batik, men mængden af hendes produktion var alligevel overvældende. I forvejen kendte jeg til hendes rejseskitser fra Italien og De Græske Øer, hendes fabulerende eventyrbilleder og billeder med et politisk/humant/kritisk indhold eller tema. Det der kom som den største overraskelse var hendes produktion fra teenage årene, fra slutningen af 1930’erne: portrætstudier, tegninger efter hukommelsen fra teaterture, landskaber, film og teater stjerner, skitser fra dagligdagen samt et væld af tøj til påklædningsdukker. Disse tegninger har jeg siden hendes død opbevaret og passet på. I mange år har de bare ligget hen og fra tid til anden har jeg taget dem frem og studeret dem, for derefter at pakke dem ned igen.

I 2008 fandt jeg hendes skitser frem endnu engang, og her tog jeg det første skridt til en dialog: Jeg begyndte at modificere et par af billederne som collager. Resultatet kan ses i tidsskriftet APPARATUR #18.

I 2015 begyndte processen for alvor: at arbejde videre på de mange tegninger,som en fortsat dialog eller et udestående med min mor.

Heraf titlen ”Unfinished Business” – Ukomplet arbejde eller problemer eller følelser som stadig kan bearbejdes.

Jeg forventer naturligvis ikke konkrete eller fyldestgørende svar, men i denne form vil projeket også langt om længe – men uden sentimentalitet eller nostalgi – indgå i en større sammenhæng om kulturelle processer generelt og som omsat i billedkunst specifikt.

Poul Jupont er uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi ved Professor Hein Heinsen og har en lang række udstillinger bag sig både i ind- og udland og har i en årrække været tilknyttet bl.a. gallerierne Asbæk, Kbh. og Hengevoss-Dürkop, Hamburg.

Collagen og arbejder på papir har altid været en markant del af Poul Jupont’s oeuvre.